Hof: Weer tbs afwegen in Utrechtse moordzaak

ARNHEM/UTRECHT - Het Pieter Baan Centrum (PBC) moet opnieuw beoordelen of tbs zin heeft in de zaak van de 36-jarige Robby E.
uit Amsterdam. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald.
E. werd in februari door de rechtbank tot levenslang veroordeeld voor een gruwelijke roofmoord op de Utrechtse Edwina in juni 2008.
Second opinion
Volgens onderzoekers van het PBC is E. onbehandelbaar en heeft tbs geen zin. Maar uit een secondopinion-onderzoek door een psychiater en een psycholoog in opdracht van de aanklager kwam juist wel het advies voor tbs. E. hoeft zelf niet opnieuw in observatie, het PBC moet van het hof reageren op de bevindingen van de andere onderzoekers. Daarna gaat de zaak verder.
Mes door keel
Volgens het OM vermoordde E. de 27-jarige Utrechtse Edwina in juni 2008 om geld. Ook probeerde hij volgens de aanklager haar pleegmoeder en een huisvriend te vermoorden. E. sneed de Utrechtse vrouw haar keel door in het bijzijn van haar 3-jarige zoontje.
Eerder moord
In 1999 vermoordde E. al eens een 72-jarige vrouw tijdens een overval in haar woning. Daarvoor kreeg hij acht jaar cel opgelegd met tbs, maar die straf werd later omgezet in tien jaar.
Geld
E. ging in juni 2008 naar de Utrechtse Edwina toe omdat hij geld wilde. Toen zij dat niet had, nam hij haar en haar zoontje mee naar haar pleegmoeder om daar geld te halen. Toen hij de pleegmoeder en huisvriend vastbond en pinpassen met codes ontfutselde, pinde hij 4000 euro. Daarna wilde hij zich van de drie volwassenen ontdoen om niet betrapt te worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.