Utrechtse lucht viezer dan rest van regio

UTRECHT - Het ministerie van VROM onderschat de problemen met de luchtkwaliteit in steden. Mileudefensie en het Milieucentrum Amsterdam lieten vrijwilligers op 700 plaatsen metingen uitvoeren. De stad Utrecht heeft veruit de meeste vieze straten van onze provincie.
Honderden vrijwilligers installeerden zogeheten 'palmesbuisjes' op een plek die voor hen belangrijk is: aan de gevel thuis, op het schoolplein van de kinderen of bij het werk. Daarmee werd de hoeveelheid stikstofoxide in de omgeving gemeten. De milieuorganisaties publiceerden de resultaten vandaag in het rapport 'Zelf meten is zeker weten'.

BOVEN DE NORM

Volgens het eigen onderzoek ligt de luchtvervuiling op tientallen plaatsen boven de Europese norm en verkeren honderden locaties in de gevarenzone. De overheidsmetingen pakken gunstiger uit. De milieuorganisaties willen dat de overheid overstapt op andere onderzoeksmethodes. "Burgers hebben het recht op eerlijke cijfers," aldus het rapport.

TOP-10 REGIO UTRECHT

In de top-10 van vieze straten in onze eigen regio staan vijf straten in de stad Utrecht. Na het Smakkelaarsveld, het Westplein en de Amsterdamsestraatweg bij het Julianapark volgt de Graadt van Roggenweg op een gedeelde plaats met de Loolaan in Driebergen. Deze vijf straten komen in het onderzoek boven de Europese norm uit.
De overige vijf uitschieters zijn de Zuidstedeweg-A.C. Verhoefweg in Nieuwegein, de Benzberg in Hagestein, de Josephlaan in Utrecht, de Van Oldenbarneveldstraat in Breukelen en de Lageweg in Zeist. De volledige lijst leest u in het rapport, via de link onder dit bericht. Overigens is niet in elke gemeente de luchtkwaliteit gemeten.

ANDERHALF MILJARD

In Utrecht is de luchtkwaliteit al jaren een hot issue. De stad wil de komende twintig jaar bijna anderhalf miljard euro investeren in het verbeteren ervan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.