Gevangenis Overberg biedt gesloten jeugdzorg

OVERBERG - Jeugdgevangenis De Heuvelrug in Overberg gaat tijdelijk gesloten jeugdzorg aanbieden. Dat schreef minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vrijdag aan de Tweede Kamer.
Twee jeugdgevangenissen gaan vanaf januari tijdelijk gesloten jeugdzorg aanbieden. In De Heuvelrug in Overberg en in 't Anker in Harreveld komt plaats voor 151 jongeren die deze vorm van jeugdzorg nodig hebben.
Sinds begin vorig jaar kunnen jongeren met ernstige problemen uit huis worden geplaatst voor behandeling in gesloten jeugdzorg. Maar nu zitten er door plaatsgebrek in de jeugdzorg nog 264 in een jeugdgevangenis, terwijl ze niet voor een strafbaar feit zijn veroordeeld. Eind dit jaar moet dat afgelopen zijn.
Rouvoet schat dat er dan voor hoogstens tweehonderd jongeren uit deze groep nog gesloten jeugdzorg nodig is. Naast de extra plaatsen die de jeugdgevangenissen gaan bieden, komt er tijdelijk extra capaciteit bij drie bestaande instellingen voor gesloten jeugdzorg.
Dat de jongeren toch nog in een jeugdgevangenis moeten verblijven stuitte op kritiek, maar volgens Rouvoet zal de jeugdzorg in de twee jeugdgevangenissen gelijk zijn aan de zorg in bestaande instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gevangenispersoneel krijgt training om zorg te kunnen aanbieden. Waar nodig worden de gebouwen aan de eisen van de jeugdzorg aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.