Instellingen

Utrecht maakt haast met crisisaanpak

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is blij met een fonds van het college om snel de lokale economie te versterken, maar vindt niet dat de stad actief bedrijven weg moet kapen van andere gemeenten.
Utrecht wil snel 10 miljoen euro steken in de economie. Een derde van het geld gaat naar maatregelen om meer bedrijven binnen de stadsgrenzen te halen.
Vooral dat punt stuitte gisteren op verzet in de gemeenteraad van onder meer GroenLinks en de SP die het wegkapen van bedrijven weinig zinvol vinden. VVD'er Buunk hield daarop een meeslepend betoog over de kracht van Utrecht ten opzicht van andere steden. SP'er Eggermond: "Dus we steken geld in het creëeren van werkloosheid elders?"
Wethouder De Gelder: "We willen vooral bedrijven die toch al naar Utrecht willen komen, beter van dienst te kunnen zijn".
Op de vraag of er niet meer geld naar duurzaamheid moet, verwees de wethouder naar een waaier aan subsidies die daar al beschikbaar voor zijn. "Zo is er 18,5 miljoen euro van de provincie beschikbaar voor isolatie van huizen. Dat is al meer dan in het hele fonds zit".

TOERISME

De raad was wel enthousiast in de plannen om een ander deel van het geld te steken in vier nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen, in hulp voor kleine en vernieuwende ondernemingen en maatregelen om het toerisme te bevorderen.
Vooral het plan om meer aanlegstijgers te maken waardoor watertoeristen langer in de stad blijven, spreekt veel raadsleden aan.
Met een prijsvraag, ook gefinancieerd uit het fonds, hoopt de gemeente meer goede ideeën binnen te krijgen voor het verbeteren van de lokale economie. Het fonds maakt deel uit van een groter plan van 100 miljoen euro om de economie te verbeteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.