Instellingen

A27 langs Amelisweerd verbreed

UTRECHT - De A27 langs het natuurgebied Amelisweerd wordt verbreed om de files rond Utrecht te bestrijden. De weg wordt deels overkapt met een ecoduct van 250 meter lang. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdagavond laten weten.
De A27 is een van de grootste pijnpunten wat betreft de bereikbaarheid van de stad met dagelijks 200.000 voertuigen. De wegen in de bak van Amelisweerd gaan nu naar 2x7 rijstroken. Kruisend verkeer wordt van elkaar gescheiden.
Eerder lieten de Vrienden van Amelisweerd al weten dat ze de overkapping volstrekt onvoldoende vinden. "De bewoners van Lunetten zitten vlakbij de tunnelmonden. Die zullen nu extra lawaai en veel meer fijnstof over zich heenkrijgen."

PARALLELWEG

Aan de zuidkant van de stad wordt de parallelweg op de snelweg A12 met een rijbaan verbreed. Ook wordt door Eurlings verwezen naar nieuwe plannen om boven de snelweg te gaan bouwen in 2040.
Aan de noordkant wordt zoals al eerder bekend werd van de N230, NRU en de Zuilense Ring, een autoweg gemaakt met een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur en ongelijkvloerse kruisingen.

LEIDSCHE RIJN

Ondanks eerdere berichten lijkt een weg door of langs Leidsche Rijn van de A2 naar de A12 van de baan.
"Uit de resultaten van de studie blijkt dat deze verbindingen niet nodig zijn voor een betere bereikbaarheid in 2020", aldus Eurlings. Wel wordt gesuggereerd dat de weg na 2020 alsnog nodig kan zijn.

LUCHTKWALITEIT

De plannen worden nu in een Milieu Effect Rapportage verder doorgerekend en uitgewerkt. De stad Utrecht neemt daar al een vooschot op, door de luchtkwaliteit met de nieuwe plannen nog voor dinsdag grofweg door te rekenen.
Dan vergadert de raadscommissie van de stad over het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Daaruit bleek al eerder dat de N230 wordt opgewaardeerd en dat er nieuwe trams komen en extra bruggen voor fietsers.
Minister Eurlings is niet enige die gaat over de Ring Utrecht. Hij nam het besluit samen met de gemeente en provincie Utrecht en met minister Cramer van VROM. Ook andere gemeenten zijn bij het besluit betrokken.

Wethouder De Bondt licht snelwegplannen Utrecht toe
Saskia Kluit van NMU over snelwegplannen
Kamer van Koophandel over snelwegplannen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.