Afab maakt afspraken over aflossing schulden

PROVINCIE UTRECHT - Kredietbemiddelaar Afab heeft met een consortium van banken een principeakkoord bereikt over de herstructurering van de schuldenlast van 190 miljoen euro. Dit heeft Afab woensdagochtend bekendgemaakt.
De afspraken vormen volgens Afab de basis voor de eerder aangekondigde hervormingen bij de kredietbemiddelaar die in de problemen is gekomen. Afab verdiende jarenlang veel geld aan provisies. Nu die praktijken grotendeels zijn verboden, moet het zijn werkwijze over een andere boeg gooien.
Afab benadrukt dat het bedrijf gezond is. Met de financiële herstructurering vormt de aflossingsverplichting geen belemmering meer voor de continuïteit van de onderneming, aldus het concern.
De aflossingen van de schulden hangen volgens de nieuwe afspraken af van het geld dat er bij Afab binnenkomt. Ook nemen de banken genoegen met minder rente, zo stelde interim-manager Gijs van Rozendaal in een toelichting.
Afab neemt ook zijn organisatie fors op de schop. Het bedrijf gaat zich volledig richten op de bemiddeling in consumentenkrediet. Afab Service Providing (ASP), de tak die voor ongeveer vierduizend tussenpersonen hypotheken regelt bij banken, wordt begin volgend jaar verzelfstandigd. Dit gebeurt op verzoek van de tussenpersonen. Zij willen door alle imagoschade die Afab heeft opgelopen, niet meer rechtstreeks met deze naam verbonden zijn. ASP komt onder toezicht te staan van een administratiekantoor, waarvoor de banken
ook een bestuurder leveren.
Met de herstructurering zijn de problemen nog niet voorbij. Afab bekijkt meer dan 22.000 dossiers van klanten om te kijken of het bedrijf fouten heeft gemaakt bij de kredietverlening. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt ook nog de praktijken bij de kredietbemiddelaar. Daaruit kunnen nog boetes voortvloeien.
Afab maakte woensdag bekend dat de AFM voor in totaal 26.000 euro aan nieuwe boetes heeft opgelegd aan dochteronderneming Hollandsche Disconto Voorschotbank. Volgens interim-manager Van Rozendaal ging het hierbij om fouten bij het inwinnen van informatie bij klanten en het niet juist toepassen van criteria voor acceptatie van kredieten.
Afab past ook nog zijn jaarrekeningen voor 2007 en 2008 aan. Het bedrijf gaat meer afschrijven op goodwill van overnames die het in het verleden heeft gedaan. Voor 2007 gaat het om zo'n 11 miljoen euro, waardoor de winst in dat jaar zal dalen van 33 naar 26 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht Afab nog "substantiële afschrijvingen". De bemiddelaar zal daardoor in de verliezen belanden, zei Van Rozendaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.