Twee fusiegemeenten in Vechtgebied

REGIO - Breukelen, Loenen en Maarssen moeten opgaan in één gemeente. Datzelfde geldt voor Abcoude en De Ronde Venen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) hoopt met dit nieuwe voorstel de impasse over de herindeling van deze gemeenten in de provincie Utrecht te doorbreken.
Volgens haar kan haar plan op het meeste draagvlak rekenen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen en Loenen zouden samengaan. Per 2010 zou dan de nieuwe gemeente Vecht en Venen ontstaan.
Maar daartegen bleek veel verzet te bestaan. Bijleveld beloofde de Tweede Kamer vervolgens te onderzoeken of er alternatieven zijn die op meer steun kunnen rekenen.
Als de provincie Utrecht heeft gereageerd op haar nieuwe plan, kan de Kamer zich er weer over uitspreken. De staatssecretaris heeft maandagochtend persoonlijk de burgemeesters van de vijf gemeenten geïnformeerd.
Gedeputeerde Staten van Utrecht bespreken het voorstel van Bijleveld dinsdagmorgen. Het college zal na zijn vergadering waarschijnlijk met een reactie komen, zei een woordvoerder van de provincie.

ABCOUDE TELEURGESTELD

Abcoude is teleurgesteld over de herindelingsplannen van de Vechtgemeenten. Het dorp had liever gezien dat er één grote Vecht- en Venengemeente was gekomen. Zo'n gemeente zou meer geld en bestuurskracht hebben.


Staatssecretaris: twee fusiegemeenten in Vechtgebied

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.