Oppositie: "Luchtplan Utrecht rammelt"

UTRECHT - De redenen verschillen, maar de Utrechtse oppositie is eensgezind in de afwijzing van het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. Dat bleek dinsdag tijdens de commissievergadering over het onderwerp.
De SP vindt dat de meetmethode waarop het plan is gebaseerd niet klopt en verwijst het hele plan daarom naar de prullenbak. D66 wil van het plan af omdat het ALU al is ingediend bij het Rijk en er nu weinig meer te veranderen valt.
Leefbaar Utrecht vindt dat het luchtkwaliteitsplan vooral iets doet voor het autoverkeer en niets ertegen. De partij pleit voor betaald parkeren in de hele stad. GroenLinks en Burger en Gemeenschap denken dat de Utrechters met het plan nog meer last zullen krijgen van vieze lucht tenzij er veel beter wordt ingezet op openbaar vervoer.
Zelfs de coalitiepartijen vragen zich af of het plan wel zo goed is. Het CDA hoopt op een duidelijke binnenring: "Die omweg via de A2 is onduidelijk voor iedereen." De partij wil weten of de Pijperlaan, J. Haydnlaan en Lessinglaan toch in in de verdeelring opgenomen kunnen worden.
De ChristenUnie is vooral bezorgd over het schrappen van enkele knips die het autoverkeer in de stad moeten tegenhouden. "Vraag is of dat ook wel kan, omdat die deel uitmaken van het plan dat al is ingediend bij het Rijk."
Alleen de VVD en de PvdA zien brood in het ALU. Volgens VVD wordt de lucht in Utrecht vooral smerig omdat er zoveel files staan: "Laat het verkeer doorrijden en de lucht wordt beter."
Door andere verplichtingen van wethouder De Bondt kon het debat dinsdag niet worden afgemaakt. Donderdagmiddag 13.30 uur volgen de antwoorden van het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.