Ex-studenten frauderen met ov-kaart

UTRECHT - Mensen die zijn afgestudeerd of hun studie hebben beëindigd, maken in sommige gevallen nog gebruik van hun ov-studentenkaart om gratis te reizen.
Tijdens hun studie konden ze in combinatie met hun studentenkaart hun ov-chipkaart laten versleutelen tot gratis reizen. Niet iedereen heeft na afloop van zijn studie die 'sleutel'' laten blokkeren, zoals wel de bedoeling is. ,,Ze frauderen dus'', bevestigt een woordvoerster van Studenten-ov-chipkaart berichtgeving hierover op Nu.nl.
Het gratis reizen in het openbaar vervoer gaat goed zolang er geen controle plaatsheeft. Bij controle moet de student zijn papieren ov-studentenkaart laten zien om te bewijzen dat hij of zij nog een studie volgt. Kan je dat niet, dan ben je de pineut, legt de woordvoerster uit. Om hoeveel gevallen het gaat, is niet bekend.
Volgend jaar wordt deze vorm van fraude lastiger. De ov-studentenkaart en de ov-chipkaart worden bij elkaar gevoegd tot een reiskaart met chip. Zodra iemand stopt met studeren en dit doorgeeft aan de IB-groep, wordt deze kaart geblokkeerd. Studerenden kunnen vanaf 15 december hun nieuwe ov-kaart ophalen bij verkoop- en informatiepunten van het openbaar vervoer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.