Nederland loopt achter met schone energie

ZEIST - Vergeleken bij andere (Europese) landen scoort Nederland slecht als het om schone technologie gaat. Dat concludeert het Wereld Natuur Fonds in Zeist op basis van een onderzoeksrapport dat donderdag is gepresenteerd.
Denemarken, Brazilië en Duitsland voeren de ranglijst voor schone technologie aan. Nederland komt op de zeventiende plaats. De ranglijst is samengesteld op basis van de omzet van schone technologie, afgezet tegen het bruto nationaal product.
Door die slechte positie mist Nederland klimaatwinst en economisch voordeel, stelt WNF. De wereldmarkt voor schone technologie groeit enorm hard, aldus het fonds. Tussen 2000 en 2008 groeide windenergie jaarlijks met gemiddeld 24 procent, die van biodiesel met 31 procent en zonnestroom met 53 procent.
De markt bestaat uit twee segmenten: de verkoop van energiebesparingsproducten en duurzame energietechnologieën. In 2007 bedroeg de totale omzet 630 miljard euro en in 2020 zal dat zijn opgelopen tot 1600 miljard. Daarmee wordt het een van de grootste industrieën.
In Nederland wordt veel minder geïnvesteerd in deze sector dan elders, aldus het rapport. In Nederland daalden de investeringen vorig jaar met 34 procent, terwijl ze in Europa toenamen met 55 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.