Instellingen

Dotteren schadelijker dan gedacht

UTRECHT - Patiënten die een openhartoperatie ondergaan, zonder dat daarbij de hart-longmachine is gebruikt, lopen door die ingreep de minste neuropsychologische schade op.
Hartpatiënten die gedotterd zijn en die een stent kregen om de kransslagader open te houden, zijn jaren later veel minder goed af. Deze mensen vertonen meer nadelige effecten op het gebied van geheugen en leervermogen. Dat maakt cardioloog in opleiding Jakub Regieli van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) dinsdag bekend op een internationaal congres van cardiologen.

ONDERZOEK

Regieli onderzocht met collega's van de afdeling Anaesthesie bijna driehonderd patiënten, die 7,5 jaar geleden in Utrecht een ingreep aan hun hart ondergingen. Deze mensen bleken onderling niet te verschillen in fysieke gezondheid. Maar de cognitie van mensen die gedotterd waren, was duidelijk slechter.

VERRASSEND

Het UMCU noemt de uitkomst van het onderzoek verrassend, omdat tot nu toe steeds is aangenomen dat dotteren de mildste manier is om een dichtgeslibd bloedvat weer te openen. Door dotteren kunnen echter luchtbelletjes ontstaan die hersenschade veroorzaken.

OCTOPUS

In Utrecht maken chirurgen nu gebruik van de zogeheten Octopus, een hartstabilisator die het mogelijk maakt om maar een klein deel van het hart stil te leggen. In dat gedeelte kan de chirurg een bypass aanleggen zonder de patiënt op de hart-longmachine aan te sluiten.
Een openhartoperatie met gebruik van de hart-longmachine is de zwaarste ingreep met de meeste gevolgen achteraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.