Instellingen

Eerste prikdag verloopt soepel

REGIO - Van de mensen die maandag een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep moesten halen in Midden-Nederland, is volgens de GGD tot nu toe 85 procent komen opdagen. Landelijk kwam 60 tot 80 procent van de mensen die moesten worden gevaccineerd opdagen.
Volgens de GGD Midden-Nederland was het op de acht locaties in de regio opvallend druk tussen acht en tien uur 's ochtends. Na de lunch werd het rustiger.
In Amersfoort, Utrecht, Houten en Maarssen zijn maandag kinderen gevaccineerd tegen de ziekte. De inenting is bedoeld voor kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van kinderen jonger dan een half jaar, in totaal 63.000 mensen. In Maarssen kwam 70 procent van de opgeroepen mensen opdagen. In de andere gemeenten volgen nog meer prikdagen. Kinderen in Soest, IJsselstein, Veenendaal, Woerden en Zeist zijn later in de week aan de beurt.
De eerste inentingsdag verliep goed in Utrecht. Zowel in de Jaarbeurs als in De Paperclip in Leidsche Rijn hoefde niemand langer dan vijftien minuten te wachten. Tegen het eind van de middag was de opkomst ongeveer 55 procent . De totale opkomst op de eerste dag is pas bekend na 20.00 uur, als de twee locaties sluiten. Ongeveer 29.000 Utrechters hebben een oproep gekregen. Dinsdag wordt er weer geprikt.
Wethouder Rinda den Besten is tevreden over het soepele verloop. "De GG&GD Utrecht heeft in twee weken een enorme logistieke operatie opgezet die geolied draait, waardoor niemand lang hoeft te wachten".  Voor zover nu bekend zijn er in Utrecht ook geen onverwachte bijwerkingen gemeld bij kinderen. De wethouder roept mensen die een inentingsoproep hebben gekregen voor zichzelf of hun kind op vooral te komen. "Het is heel belangrijk dat kleine kinderen die minder weerstand hebben en daardoor heftiger reageren op deze griep dan volwassenen zo goed mogelijk hiertegen worden beschermd."
Vanaf 15 december moeten Utrechters terugkomen voor een tweede prik, waarna ze tot 70 procent beschermd zijn.

Maarssense vrijwilligers bereiden zich voor op inenting
Eerste kinderen Maarssen krijgen griepprik
Grote vaccinatieronde van kinderen in Maarssen
U Vandaag was bij het begin van het vaccineren (08.00 uur)
Griepprik Maarssen: Topdrukte om elf uur
U Vandaag bij vaccinaties in Jaarbeurs (15.00 uur)
Kinderen vrezen voor prik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.