Zaak-Mazur: zeven veroordelingen

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft zeven mannen uit Woerden (18-30 jaar) veroordeeld voor hun rol in het uitgaansgeweld dat in de nacht van 7 op 8 juni 2008 in Woerden plaatsvond tussen een groep Poolse mannen en Woerdense jongeren. De 25-jarige Robert Mazur uit Polen overleefde dit niet.
De jongeren hadden ruzie gekregen met vier Poolse mannen. Kort na elkaar werd er op vier plaatsen in Woerden gevochten tussen de twee rivaliserende groepen. Bij deze vechtpartijen raakte Mazur ernstig gewond. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.
Een 30-jarige man uit Woerden werd in maart dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk wegens poging tot doodslag op het slachtoffer. Geen van de jongeren die nu terecht moesten staan, werd verdacht van het doden van de Pool. Het feit dat de man is overleden woog de rechtbank dan ook niet mee bij het opleggen van de straffen. De rechtbank achtte in zeven gevallen wel bewezen dat de verdachten in meer of mindere mate betrokken waren bij de geweldsincidenten
Een 19-jarige man uit Woerden (destijds minderjarig) kreeg 60 dagen jeugddetentie, waarvan 17 dagen voorwaardelijk, opgelegd wegens openlijke geweldpleging in vereniging en mishandeling. De rechtbank oordeelde onder meer dat de verdachte het latere dodelijke slachtoffer een kaakslag had gegeven. Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat de verdachte heeft bijgedragen aan de dood van het slachtoffer, maar is ook niet komen vast te staan dat dit niet het geval was.
Een 30-jarige en een 21-jarige man werden veroordeeld wegens het medeplegen van poging tot zware mishandeling en (onder meer) het gooien van stenen tegen een huis, trappen tegen de voordeur van een woning en het gooien van een fiets tegen die deur. De mannen kregen zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uur werkstraf. Een 25-jarige man kregen een werkstraf van 60 uur wegens openlijke geweldpleging in vereniging. Een 19-jarige man kreeg een werkstraf van 50 uur wegens openlijke geweldpleging in vereniging.
Twee mannen van 18 (destijds minderjarigen) kregen straffen opgelegd van 100 en 60 uur werkstraf wegens openlijke geweldpleging in vereniging.
Een achtste verdachte, een 20-jarige man, werd geheel vrijgesproken. Hij was volgens de rechtbank wel bij drie van de vier incidenten aanwezig. De bijdrage van de man aan de vechtpartijen beperkte zich tot één duw tegen een Poolse man, volgens de rechtbank onvoldoende voor een veroordeling wegens openlijke geweldpleging in vereniging.
De zaak tegen een negende verdachte, een inmiddels 18-jarige man, werd op de zitting van 5 november aangehouden. Deze zaak zal op een nader te bepalen datum achter gesloten deuren worden voortgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.