Aangifte tegen verspreiders tatoeagefolder

UTRECHT - Binnenlandse Zaken doet aangifte tegen de verspreiders van een huis-aan-huisfolder die mensen adviseert het burgerservicenummer op hun linkerarm te laten tatoeëren. De brochure is onder meer in Utrecht verspreid.
De folder is afkomstig van een organisatie die zich Het Nieuwe Rijk noemt met het logo dat lijkt op het officiele logo van het Rijk. De folder meldt dat mensen op vertoon van hun reisdocumenten de tatoeage gratis kunnen laten aanbrengen. De lezer wordt doorverwezen naar de gemeente voor meer informatie. Het Nieuwe Rijk verspreidt de folder om het inperken van de privacy tegen te gaan.
Bijleveld neemt afstand van de brochure. Zij noemt de inhoud smakeloos omdat deze associaties oproept met de Holocaust. Ze hoopt dat mensen beseffen dat de folder niet van de rijksoverheid afkomstig is en zich niet op het verkeerde been laten zetten.
Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) ontving dinsdag meerdere klachten over de folder. Volgens een woordvoerster van het CIDI leidt de folder tot boze en bange reacties. Bovendien blijkt uit telefoontjes die de organisatie krijgt dat de folder erg geloofwaardig overkomt, aldus de zegsvrouw.
Bij hoeveel mensen de folder precies in de bus is gevallen is niet bekend. De organisatie die achter de folder zit is niet bereikbaar.
Op de website www.hetnieuwerijk.nl staat het volgende: "Sinds 21 september dit jaar slaat onze regering de vingerafdrukken van alle Nederlanders op, met de bedoeling ze in een centrale database te verzamelen. De beslissing om deze database aan te leggen is geruisloos door de Eerste en Tweede Kamer geloodst."
"En nu lijkt de Nederlandse burger voor een voldongen feit te staan: wie een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart haalt, is verplicht vingerafdrukken af te geven. Maar wat zijn de risico's, wat is het nut en is dit juridisch toelaatbaar? Wij maken ons hier grote zorgen over. Wij roepen de Nederlandse regering op om deze wet terug te draaien!"
"Dit initiatief wordt gesteund door bekende Nederlanders. Het zijn Bob Fosko Jeroen van Merwijk Thomas Verbogt Dorien Rose Titus Muizelaar Karin Spaink Bart de Koning Henk Schiffmacher RotJoch Frederique Spigt Maarten van Roozendaal Gikkels Tom Trago Annemarie Sprokkereef Martin Koolhoven E.A."