Instellingen

Utrechtse korpschef niet bij declaratietoppers

UTRECHT - De Utrechtse politiekorpschef Stoffel Heijsman krijgt ten opzichte van een aantal collega-korpschefs geen buitensporige vergoedingen bovenop zijn salaris. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar het factureer- en declaratiegedrag van Nederlandse politiecommissarissen.
Heijsman krijgt jaarlijks een toelage Werving&Behoud: 7543,12. Deze arbeidsmarkttoelage is bedoeld om een korpschef aan een korps te binden. Ook krijgt hij een pikettoelage van 2611,32, evenals plaatsvervangend korpschef Woelders.
Heijsman staat niet in de Top 5 Representatietoelage, die is bedoeld voor uitgaven aan representatie, zoals werklunches, kleding en dergelijke. Korpschef Van Vemde van de Gooi&Vechtstreek staat daarin op nummer twee (10.322 euro), achter korpschef Meijboom van Rotterdam (10.476 euro).
Uit onderzoek naar het factureer- en declaratiegedrag van politiecommissarissen blijkt dat plaatsvervangend korpschef van Amsterdam 12.000 euro pikettoelage krijgt voor het draaien van piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. De meeste korpschefs krijgen een piketvergoeding van een paar duizend euro per jaar.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Mirjam Barendse, interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord, een van de best verdienende korpschefs van Nederland is met ruim 9968 euro per maand. De Politiebond noemt haar vergoeding "buitensporig". Het salaris van een korpschef zou normaliter mede afhankelijk zijn van de korpsgrootte, maar Barendse, tot in 2007 plaatsvervangend korpschef in Utrecht, verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten, aldus RTL.
Een aantal hoge politiechefs krijgt ook woonvergoedingen. Het korps Amsterdam is volgens de onderzoekers bijvoorbeeld voor de helft eigenaar van de woning van hoofdcommissaris Welten. De fiscus, die dit ziet als loon in natura, heft belasting, die echter door het korps wordt betaald. Dit zou mogelijk in strijd zijn met de regels.
Zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers hebben volgens de onderzoekers duizenden euro's aan vaste representatiekostenvergoeding ontvangen. Tot ergernis van de politievakbond weerhield dit ze er niet van daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten te declareren voor bijvoorbeeld diners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.