Dieren in de war door warme herfst

UTRECHT - De warme novembermaand houdt een hoop dieren uit hun winterslaap. Zo is de hazelmuis nog wakker en scharrelen er nog jonge egels rond. Bruine kikkermannen knorren al, normaal doen zij dat pas in maart. Dat meldt de biologenorganisatie natuurbericht.nl zondag.
De warme herfstmaand heeft ook invloed op het paddenstoelenseizoen, zei een woordvoerder van de natuurorganisatie. ,,Het seizoen lijkt steeds verder op te schuiven. Vroege paddenstoelen die niet bij november horen zoals eekhoorntjesbrood zijn daardoor nog steeds in de natuur te vinden'', aldus de woordvoerder.
Door de zachte temperaturen bloeien sommige planten ook langer door dan normaal. Zo bloeien in slootkanten en bermen nog dagkoekoeksbloemen en verschillende havikskruiden, aldus natuurbericht. De vorst aan de grond die het KNMI komende week verwacht zou wel het einde van de verlengde bloei kunnen betekenen.
Volgens de woordvoerder wordt deze november waarschijnlijk de op een na warmste novembermaand ooit. De gemiddelde temperatuur zou deze maand drie graden hoger liggen dan het normale gemiddelde.