Instellingen

Tot 13 jaar cel geëist tegen 'pooierboys'

AMSTERDAM - Justitie heeft in Amsterdam tot dertien jaar celstraf geëist tegen een vermeende bende loverboys en pooiers. Die zou meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurt van onder meer Utrecht.
De zes mannen waren volgens het OM ook actief in Amsterdam, Den Haag, en Alkmaar.
De 'pooierboys' - zoals de officier van justitie hen noemde - zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met ze zijn begonnen. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.
Dat gebeurde volgens het OM door de vrouwen mentaal onder druk te zetten, bijvoorbeeld door te dreigen het uit te maken. In andere gevallen zouden de verdachten hebben gedreigd hun of hun familieleden wat aan te doen.
Een aantal van de mannen zou ook slachtoffers hebben mishandeld of verkracht. Sommige prostituees lieten - al dan niet gedwongen - de naam van hun pooier op hun lichaam tatoeëren of hun borsten vergroten.
De officier van justitie zei dat de verdachten geen enkel respect hadden voor hun slachtoffers. "Hun praktijken herbergen aspecten van een vorm van moderne slavernij, waarin verdachten het leven van een aantal jonge vrouwen gedurende langere tijd volledig hebben geregeerd. Het is barbaars en mensonterend, wat de heren hun slachtoffers hebben aangedaan."
Enkele verdachten beriepen zich tijdens de rechtszaak - die vorige week al begon - op hun zwijgrecht. Anderen zeiden wel relaties met prostituees te hebben gehad, maar ontkenden hen ergens toe te hebben gedwongen. De advocaten van de mannen komen volgende week aan het woord.
Drie van de mannen zijn overigens alweer op vrije voeten. De rechtbank besloot eerder dat er niet genoeg reden was om hen in voorlopige hechtenis te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.