Instellingen

Raad Utrecht akkoord met luchtplan

UTRECHT - Na jaren van overleg en discussie is donderdagmiddag het Actieplan Luchtkwaliteit (ALU) vrijwel ongewijzigd aangenomen door de gemeenteraad van Utrecht.
De SP verliet de zaal voordat de stemming werd gehouden. De rest van de oppositie, behalve B&G, stemde tegen de plannen. De coalitie stemde voor, waardoor het plan is vastgesteld.
In het plan staan voor 1,2 miljard euro aan maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

SPOORLAAN

Een van de meest omstreden onderdelen in het plan is de aanleg van een nieuwe weg vanaf A2-afslag Lage Weide naar de Cartesiusdriehoek.
Met deze Spoorlaan moet het verkeer van Kanaleneiland via de A2 naar Overvecht worden geleid, om de wijk Oog in Al heen.
Ook moet er een tunnel komen op de Josephlaan in de wijk Zuilen onder de Amsterdamsestraatweg door. Daarvoor moeten huizen wijken.
Elders in de stad wordt het autoverkeer juist belemmerd door permanente wegafsluitingen, zogenaamde knips, of wegversmallingen zoals op de Waterlinieweg.

TRAMS

In het plan staat ook dat er vier tramlijnen in de stad bijkomen en dat knelpunten voor bussen en fietsers worden opgelost.
Wethouder Bosch zei de Raad toe dat waar mogelijk de fietspaden versneld worden aangelegd.

GROENLINKS

Het ALU is al jaren onderwerp van discussie. In het voorjaar van 2009 stapte GroenLinks uit het college omdat de andere partijen bleven vasthouden aan de Spoorlaan.
De VVD stapte vervolgens in het college. Die partij is tegenstander van het aanleggen van knips en wist er enkele uit het plan te halen.
Bekijk en beluister hieronder de reportages van verslaggevers Maarten Fussel en Eva Munnik.

Raad Utrecht akkoord met luchtplan
Raad Utrecht akkoord met luchtplan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.