Geitenhouder Bunnik zwaar getroffen

REGIO - Geitenhouder Adrie uit Bunnik is zwaar getroffen. Zijn bedrijf is besmet. Veel van zijn collega's praten daar liever niet over, maar Adrie doet dat wel bij RTV Utrecht. Bekijk de reportage.

MAATREGELEN

Bij boeren waar geiten en schapen zijn ingeënt tegen Q-koorts worden alle besmette dieren afgemaakt. Het gaat om drachtige en niet-drachtige dieren, hebben de ministers Verburg en Klink bekendgemaakt.
Op bedrijven waar niet is gevaccineerd, maar dieren wel besmet zijn, worden alle drachtige schapen en geiten afgemaakt, ook de gezonde dieren.
Klink en Verburg laten onderzoeken of er nog meer maatregelen genomen moeten worden. Ze overwegen onder meer om een verbod op inseminatie van schapen en geiten in te stellen.
Onlangs maakte het ministerie van Landbouw bekend waar in onze regio de Q-koorts heerst. Daaronder zitten gebieden ten zuiden van de stad Utrecht (Bunnik) en ten oosten van Amersfoort.
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen verwacht niet dat dieren moeten worden afgemaakt door de dreiging van de Q-koorts. Volgens een woordvoerster zijn de dieren al lang geleden ingeënt. Ze verwacht dat ze de dans ontspringen.
Veel dierentuinen hebben een kinderboerderij waar geiten en schapen rondlopen. De woordvoerster kan niet aangeven om hoeveel dieren het gaat.

Geitenhouder Bunnik zwaar getroffen