Lichtjes grootste kerstboom branden weer

IJSSELSTEIN - Onder grote belangstelling zijn in IJsselstein vrijdagavond rond 19.50 uur de lampjes in de grootste kerstboom ter wereld aangestoken. Het is de dertiende keer dat de lichtjes in de 366,8 meter hoge Gerbrandytoren worden ontstoken.
Het verlichten van de mast werd in IJsselstein met een lampionnenoptocht, vuurwerk en een feest gevierd. Actrice Lieke van Lexmond, die in de stad geboren werd, bediende de lichtknop.
De broers Martin en Ton Westland kwamen in 1990 met het idee om de zendmast in december als kerstboom op te tuigen. Twee jaar later werd de toren voor het eerst daadwerkelijk verlicht. In 1998 verwierf de 'kerstboom' erkenning met een vermelding in het Guinness Book of Records.
Wegens geldgebrek is de traditie een paar keer onderbroken. De Stichting Kerstboom, die de versiering voor haar rekening neemt, wist in 2007, 2008 en 2009 wel genoeg geld bij elkaar te krijgen. Het budget is bijeengebracht door ruim 4.000 particuliere donateurs en talloze bedrijven en instellingen.
Het licht in de kerstboom, die 50.000 euro kost, schijnt tot en met 6 januari.