Sterftecijfers ziekenhuizen openbaar

UTRECHT - De sterftecijfers van ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar openbaar. Patiënten en politici vragen daar al jaren om.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben vrijdag laten weten de ruwe sterftecijfers in 2010 toegankelijk te maken. Ook de Orde van Medisch Specialisten gaat akkoord met de openbaarmaking.
"Ziekenhuizen houden de cijfers al jaren bij," aldus een NVZ-woordvoerder. "Maar het openbaar maken van die gegevens is lastig omdat mensen daar onterechte conclusies aan kunnen verbinden. Zo kan het zijn dat er in ziekenhuis A honderd patiënten per jaar overlijden en in ziekenhuis B maar zeventig. Patiënten kunnen dan beslissen niet meer naar ziekenhuis A te gaan. Maar ziekenhuis A neemt misschien wel oudere patiënten op. Of voert gecompliceerde operaties uit."
In 2011 is het pas mogelijk voor patiënten om een vergelijking te maken tussen ziekenhuizen op basis van de cijfers. Dan publiceren de ziekenhuizen de gecorrigeerde cijfers op basis van de data van 2010. Die registratie van die gegevens zal eerst uniform moeten worden gemaakt.
"De kogel is eindelijk door de kerk," zegt een woordvoerster van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. "Wij dringen er al jaren op aan en juichen het dan ook toe omdat we willen dat er transparantie is. Patiënten kunnen dan een keuze maken op basis van kwaliteit."
De federatie denkt dat het publiceren van de sterftecijfers de kwaliteit van ziekenhuizen verbetert. "Dat zie je elke keer als er gegevens worden gepubliceerd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.