Twijfel over nut tweede griepprik volwassenen

UTRECHT - Hoewel een groeiende groep mensen twijfelt aan het nut van een tweede griepprik tegen de Mexicaanse griep, beginnen de GGD-regio's komende week aan de tweede ronde. "Die biedt de beste bescherming," aldus GGD Nederland.
De vaccinatieronde is bedoeld voor kinderen vanaf 6 maanden tot en met 4 jaar en huisgenoten van baby's tot en met vijf maanden. Viroloog Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht, tevens lid van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen, is niet pertinent tegen een tweede prik voor de groep kinderen. "Die is zinvol," zegt hij. Maar een tweede vaccinatie voor de volwassen risicogroep vindt hij weinig toevoegen.
Deze groep valt buiten de GGD-vaccinatiecampagne, maar haalt er een op uitnodiging van de huisarts, net als het zorgpersoneel, een deel van de zwangere vrouwen en mensen met hart- of longaandoeningen.
"We zijn op het verkeerde been gezet. Iedereen was voorbereid op een nieuwe variant van het griepvirus die wel eens verschrikkelijke gevolgen zou kunnen hebben. Op basis daarvan is jaren geleden besloten dat fabrikanten een vaccin ontwikkelen op basis van twee prikken. Het zou een hele procedure zijn om dat weer terug te draaien nu blijkt dat het gaat om een mild griepvirus," licht Schellekens toe.
Daarbij komt dat veel volwassenen de afgelopen jaren toch antistoffen hebben opgebouwd, waardoor een tweede prik niet nodig is. De twijfel over het nut van de tweede ronde werd afgelopen week nog sterker omdat de leiding van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout besloot dat het personeel geen tweede vaccinatie hoefde te komen halen. Wie er wel een wilde, was welkom.
Daarmee wijkt het ziekenhuis af van de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is voor GGD Nederland moeilijk te zeggen hoeveel kinderen en huisgenoten vanaf maandag voor een tweede prik komen. In totaal zijn er 830.000 kinderen opgeroepen en bijna 200.000 huisgenoten.
"We hopen dat de tweede ronde hetzelfde beeld laat zien als de eerste. Toen kwam 72 procent van de opgeroepen kinderen en huisgenoten van baby's," aldus GGD Nederland die een andere uitleg geeft over het
nut van de tweede prik dan Schellekens. "Het is namelijk wel van belang dat de risicogroepen ook de tweede prik halen, zodat hun immuunrespons verder wordt versterkt. De griep kan grillig zijn. We weten niet of het verloop mild blijft en of het aantal ziektegevallen blijft afnemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.