Agenten vrijuit na dodelijk schietincident

VEENENDAAL/UTRECHT - De agenten die op 11 maart betrokken waren bij het dodelijke schietincident in een woning aan de Parallelweg in Veenendaal, waarbij een Poolse man omkwam, worden niet vervolgd.
Volgens justitie was sprake van noodweer. Dat is onder meer gebleken uit een reconstructie.
WAT GEBEURDE ER DIE AVOND?
Op 11 maart om 19.20 uur kwam er een melding binnen dat een Poolse man op het adres Parallelweg 72 in Veenendaal zou zijn doorgedraaid en met een mes liep te zwaaien. Mogelijk waren er meer mensen in huis en de melder was bang dat er iets ergs zou gaan gebeuren. Hierop gingen zeven agenten ter plaatse.
De woning zag er donker en verlaten uit. De agenten zagen een man met gesloten ogen op de bank zitten met een mes in de hand. Hij reageerde niet op signalen van de agenten. Ze besloten daarom de woning via de niet afgesloten achterdeur binnen te gaan.
De man reageerde pas toen hij werd aangetikt door een van de agenten. Hij sprong abrupt overeind en zwaaide met het mes in de richting van de agenten. De dienders riepen vele malen in diverse talen dat de man het mes moest laten vallen; ze gebruikten pepperspray en probeerden de man het mes afhandig te maken en gebruikten daarbij een tafel als schild maar dat baatte niet; enkelen dreigden met hun vuurwapen, maar de man bleef het mes vasthouden en zwaaide ermee.
Hij liep vervolgens naar de voorkamer en viel de agenten van daaruit met vaart opnieuw aan met het mes naar voren gericht. Toen de man op anderhalve meter afstand van de agenten stond, schoot een van hen meermalen op de benen van de man. Daarop liep de man nog door met het mes in de aanslag, waarna twee agenten beiden op de borst van de man schoten. Hij liep terug de voorkamer in en zakte daar in elkaar.