Openbare leven regio stil door sneeuwval

UTRECHT - Het winterse weer heeft zondag vrijwel de hele regio platgelegd. Bussen, trams en treinen reden niet of nauwelijks en behalve een weeralarm werd ook een verkeersalarm afgegeven.
Voor veel mensen zat er niets anders op dan genieten van de sneeuw in de eigen achtertuin.
Zondagmorgen reden bussen van GVU en de tram Utrecht-Nieuwegein aanvankelijk wel, maar rond het middaguur moesten ook die de remise in. Bussen van Connexxion kwamen zondag al helemaal niet uit de garage.
Maandagmorgen wordt pas bekend of de bussen van Connexxion en GVU gaan rijden. Om 7.10 uur geeft een woordvoerder van GVU een update in Utrecht is Wakker op Radio M.

TREINEN

Prorail raadde reizigers zondag aan om thuis te blijven omdat veel treinen uitvielen. Reparatieteams konden alleen met veel moeite bij de vele sein- en wisselstoringen komen.
De problemen op het spoor waren zondagavond nog niet opgelost. Prorail werkt maandag ook nog met een aangepaste dienstregeling. Ook een voorlichter van Prorail zal de situatie in Utrecht is Wakker toelichten.

VERKEERSALARM

Rijkswaterstaat en de ANWB raden automobilisten af om de weg op de gaan.
Op veel snelwegen stonden de hele zondag files en werd er langzaam gereden. Automobilisten werd aangeraden om achter de sneeuwschuivers te blijven rijden en niet in te halen.
Rijkswaterstaat heeft vanuit steunpunt Houten 18 strooiwagens en 27 sneeuwschuivers op de weg. Vanuit Baarn maken 10 strooiwagens en 11 sneeuwschuivers de rijkswegen schoon.
De Utrechtse politie waarschuwde automobilisten voor het verkeersplein Hooggelegen. Door de gladheid kwamen veel auto's de helling niet op.
Taxicentrales UTC en Prestige waarschuwen dat bij gladde wegen ook veel taxichauffeurs de weg niet opgaan. Prestige zegt dat ze in dit soort gevallen alleen urgente ritten doen, zoals het brengen van mensen naar Schiphol.

ONGELUKKEN

Het winterweer heeft zondag niet tot veel persoonlijke ongelukken geleid. Het Zuwe ziekenhuis in Woerden meldde zondagmiddag dat het heel erg rustig is op de spoedeisende hulp. Het UMC in Utrecht zei dat er zondagmiddag nauwelijks slachtoffers van het winterweer zijn binnengebracht.
Bij Lexmond kwam een Belgische vrouw om het leven nadat de auto waarin ze zat, slipte en over de kop sloeg. De ANWB meldde dat honderden auto's beschadigd raakten door slippartijen.
Het KNMI in De Bilt zegt dat het winterse weer nog niet is afgelopen, maar dat de zware sneeuwval aan zijn einde is gekomen. Maandag klaart het op, hoewel er nog enkele buien natte sneeuw kunnen vallen. Het blijft vriezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.