Kerstdiner deel 1: De goedkope oplossing

REGIO - Met de kerst in aantocht, is de vraag: Wat tovert u dit jaar op tafel? RTV Utrecht helpt u deze week op weg met drie ideeën: de goedkope versie, de populaire versie en de klimaatneutrale. Deel 1: het goedkope kerstdiner. Wel eens varkenswang gegeten?
Het recept van de Pronckheer:
Ingrediënten: buikspek, knoflook, jeneverbes, Duke of Berkshire koontjes (varkenswang), jus, boter, rode wijn, azijn, rozemarijn, peterseliewortel, zuurkool, laurierbladen, peper, zout
Bereiding:
- Snijd het buikspek in blokjes met een scherp vleesmes.
- Kneus de knoflook en jeneverbes met de platte zijde van een koksmes.
- Kruid de wangen met peper en zout. Bak de wangen rondom goudbruin aan in boter. Verwijder de wangen uit de pan en blus af met de rode wijn en azijn. Voeg de knoflook, jeneverbes en rozemarijn toe. Voeg het geheel bij het vlees in een stoofpan.
- Laat het 1½ uur afgedekt langzaam gaar stoven. Het mag niet koken. (Na 35 minuten lag er ook al een heerlijk mals stukje vlees op het bord van onze verslaggever!)
- Bak de spekblokjes uit in een pan met dikke bodem.
- Bewaar blokjes en vet gescheiden voor later.
- Schil de peterseliewortel en snijd in stukken. Kook in weinig water met wat zout gaar. Giet af en voeg boter toe. - Mix tot een gladde puree met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg aan zuurkool het vet van het spek, een beetje water, eventueel zout, peperkorrels en de laurier toe en kook de zuurkool in ca. 30 minuten gaar.
- Haal de wangen uit de saus en kook de saus iets in. Zeef de saus. Om de saus glad te maken kunt u de saus even in een blender of keukenmachine laten draaien.
- Dresseer de zuurkool met behulp van een vulring op een voorverwarmd bord en strooi er wat van de uitgebakken spekblokjes overheen. Leg de wangetjes naast de zuurkool en schep de ingekookte saus erover.
- Maak met twee lepels drie quenelles (ovaalvormige bollen) van de puree. Leg deze om de zuurkool.

Kerstdiner deel 1: De goedkope oplossing
Kerstdiner deel 1: De goedkope oplossing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.