Wessanen verkoopt Amerikaans deel bedrijf

UTRECHT - Voedingsmiddelenconcern Wessanen in Utrecht verkoopt zijn Amerikaanse distributiebedrijf Tree of Life aan Kehe Food Distributors voor 190 miljoen dollar (133 miljoen euro) in contanten. Dat maakte Wessanen woensdag bekend.
Wessanen boekt een verlies van ongeveer 50 miljoen euro op de verkoop. Dat verlies wordt in het vierde kwartaal genomen. Wessanen wil de verkoop van TOL in het eerste kwartaal van 2010 afronden en zal de opbrengst van de verkoop gebruiken om de schuld te verminderen en de balans te versterken. Daarmee wil het concern de groei van de Europese activiteiten ondersteunen.
Wessanen, zwaar geraakt door lagere verkopen, zei in april al dat het onderdelen in Noord-Amerika wilde verkopen. "We zijn tevreden met de transactie," zei financieel directeur Frans Eelkman Rooda woensdag in een telefonische toelichting tegen het ANP. "We hebben een goed onderkomen voor TOL gevonden en we vinden de prijs fair." Eelkman Rooda wees erop dat Wessanen de pijlen nu kan richten op Europa.
Eelkman Rooda liet desgevraagd weten dat er ook is gekeken of TOL en het Amerikaanse dochterbedrijf Panos Brands gezamenlijk konden worden verkocht. "We zijn voornemens dat bedrijf te verkopen," aldus Eelkman Rooda. "Daar gaan we in het komend jaar aan werken."
De verkoop van TOL aan het in de Amerikaanse staat Illinois gevestigde Kehe moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Wessanen en de autoriteiten. Het bedrijf zal de aandeelhouders bijeenroepen voor een buitengewone vergadering op 13 januari.