KNMI: 2009 was warm, zonnig en droog

DE BILT - Met nog een week te gaan, komt de jaargemiddelde temperatuur in ons land uit op 10,5 graden in De Bilt. Het langjarig gemiddelde is 9,8 graden. Het jaar 2009 is daarmee het dertiende warme jaar op rij.
Het jaar was tevens zonnig en vrij droog. Dat liet het KNMI woensdag weten.
Het jaar begon koud, maar daarna volgden tien maanden met een hogere gemiddelde temperatuur dan het langjarig gemiddelde. Het was vooral zacht in april en november. De zomermaanden waren fraai. In Ell (Limburg) werd dit jaar niet alleen de laagste temperatuur (-20,8 graden), maar ook de hoogste (37 graden) gemeten. De lente en herfst waren uitzonderlijk zacht.
Het jaar was zonnig met gemiddeld 1885 zonuren tegen normaal 1550. Vooral in het Waddengebied en Zeeland scheen de zon vaak. Het regende iets minder dan normaal. De minste neerslag viel in het noordwesten van het land.
Opvallend was de sneeuwval tussen 17 en 20 december. In grote delen van het land lag wel 10 tot 30 centimeter. In de nacht van 25 op 26 mei vielen in grote delen van het land zware buien die vergezeld gingen met bijzonder actief onweer. In totaal werden bijna 70.000 ontladingen genoteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.