Geen rolstoeltaxi's door ijzel

REGIO - Rolstoel- en regiotaxi's van Connexxion rijden donderdagavond en vrijdagmorgenvroeg alleen als de veiligheid kan worden gegarandeerd.
Het KNMI waarschuwt voor extreem gladde wegen door ijzel. Om te voorkomen dat automobilisten verrast worden, brengt Rijkswaterstaat de snelheid op de wegen terug.
Dat betekent dat mensen die moeilijk ter been zijn en al een taxi hebben besteld hun kerst waarschijnlijk niet buitenshuis kunnen vieren. Connexxion informeert reizigers die geboekt hebben telefonisch.
Meteoroloog van het KNMI Harry Geurts kan meer vertellen over het weerfenomeen ijzel.
1) Wat is ijzel?
"IJzel is een verzamelnaam voor alle neerslag die op de grond bevriest. Vaak is ijzel eigenlijk niets anders dan regen, die bevroren is op de grond of op voorwerpen bij het aardoppervlak."
2) Hoe ontstaat ijzel?
"Het ijslaagje kan zich op verschillende manieren vormen, meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer de grond bevroren is. De grond blijft vaak langer koud dan de lucht die erover stroomt. Een dooiaanval begint meestal op enige honderden meters hoogte, waar de minder koude lucht binnenstroomt. De koudere vrieslucht heeft door haar lagere temperatuur een groter gewicht dan de zachtere lucht. Daardoor weet de vorst zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven. De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd."
3) Bestaan er verschillende soorten ijzel?
"Bevriest de regen al eerder, dan spreekt met van ijsregen. Het resultaat is hetzelfde, ook ijsregen kan aan de grond vastvriezen en een ijslaagje vormen. IJsregen kan ook als 'ronde knikkertjes' op de bodem vallen en
wegrollen. In de weerberichten van het KNMI worden al deze neerslagvormen ijzel genoemd."
4) Hoe gevaarlijk is ijzel eigenlijk?
"IJzel is voor het verkeer zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid. Voetgangers kunnen de ergste glijpartijen beperken door sokken over de schoenen te trekken."
5) Hoe ver van tevoren kan ijzelvorming worden voorspeld?
"Dat hangt van de situatie af. Een periode van dooi kan ruim van tevoren voorspeld worden, maar de vorm van de neerslag is bij een in dooi-inval moeilijker te voorspellen. Dit komt omdat een klein verschil in temperatuur
bij de grond en op geringe hoogte in de atmosfeer een groot effect kan hebben op de vorm van neerslag."
Gaan uw kerstplannen niet door door de ijzel? Laat het ons weten via nieuws@rtvutrecht.nl of bel: 0308500500.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.