Supersnelrecht O&N: zes veroordelingen

UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft maandag zes verdachten veroordeeld voor het plegen van diverse misdrijven tijdens de jaarwisseling.
Het Openbaar Ministerie had acht verdachten gedagvaard, maar twee zaken werden uitgesteld voor nader onderzoek.

VERZET

Een 19-jarige man uit Utrecht, die zich verzette tegen zijn aanhouding kreeg een werkstraf van 80 uur opgelegd, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Tevens kreeg hij huisarrest voor de volgende jaarwisseling. De officier van justitie had een werkstraf van 60 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

BEDREIGING AGENT

Een 38-jarige man uit Utrecht kreeg wegens bedreiging en belediging van politieagenten een werkstraf van 100 uur opgelegd. Ook kreeg hij twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en huisarrest voor de komende jaarwisseling. De officier van justitie had dezelfde werkstraf geëist en een gevangenisstraf van één maand voorwaardelijk.

KOPSTOOT VIANEN

Een 20-jarige man uit Vianen had een politieagent een kopstoot gegeven en agenten beledigd. Hij kreeg een werkstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en verplicht reclasseringstoezicht opgelegd. Aan de agent moet hij 300 euro schadevergoeding betalen en bij de komende jaarwisseling moet ook deze man binnen blijven. De officier had drie maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk geëist.

NITRAATBOM

Een 19-jarige man uit Hooglanderveen werd veroordeeld wegens vernieling van een speelhuisje met een nitraatbom in die plaats. Hij werd eveneens verdacht van vernieling van een putdeksel met een nitraatbom, maar de rechter sprak hem daarvan vrij, omdat er geen bewijs was dat er schade was veroorzaakt. De man kreeg een taakstraf van 50 uur, moet de schade van 450 euro vergoeden en huisarrest voor de komende oud en nieuw.

MISHANDELING WILNIS

Een 18-jarige man uit Mijdrecht werd veroordeeld wegens mishandeling. Hij had twee mensen geslagen op een feest in Wilnis. De rechter veroordeelde de man tot 60 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. Ook hij moet met oud en nieuw binnen blijven. De officier van justitie had twintig uur werkstraf meer geëist.

BEDREIGING EN BELEDIGING

Een 40-jarige man uit Utrecht werd wegens bedreiging en belediging van een agent in die plaats veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en huisarrest met de komende oud en nieuw. De man uitte de bedreiging en beledigingen toen de politie moest ingrijpen bij een vechtpartij tussen twee vrouwen in zijn straat.
Het Openbaar Ministerie heeft voor de snelrechtzitting van 13 januari nog acht verdachten gedagvaard, die zich moeten verantwoorden voor delicten rond oud en nieuw. In de meeste gevallen gaat het om geweldpleging.