Tien jaar cel voor gezinsdrama Soest

SOEST - De man uit Soest die afgelopen zomer zijn vrouw doodstak is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht de man schuldig aan moord.
Eind augustus bracht de man zijn vrouw met 45 messteken om het leven in hun flat aan de Weegbreestraat, voor de ogen van hun zoontje van 5 jaar.
De rechtbank stelt: "Voor de nabestaanden, in het bijzonder de kinderen van het slachtoffer en verdachte, zal het zwaar zijn om met het verlies van hun moeder te moeten leven. Het maakt het voor hen extra moeilijk, omdat hun vader dit verlies heeft veroorzaakt. Aangezien verdachte en het slachtoffer familie van elkaar zijn, heeft verdachte met zijn handelen alle leden van de familie onherstelbaar groot leed aangedaan en zij zullen de psychische schade nog lang, mogelijk de rest van hun leven, ervaren."
Eis
De officier van justitie had vijftien jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank legde een lagere straf op, omdat niet is komen vast te staan dat de man zich uren of langer heeft bezonnen op zijn voorgenomen daad. De eis van de officier van justitie deed volgens de rechtbank daarnaast onvoldoende recht aan het gegeven dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht en niet eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld.
Zwakbegaafd
De rechtbank oordeelde dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen moet de man als zwakbegaafd worden beschouwd en heeft hij een gebrekkige identiteitsontwikkeling en een paranoïde gedachtegang: hij dacht dat zijn vrouw vreemd ging. Ook gebruikte hij zeer veel cocaïne, maar dat kon niet tot vermindering van de toerekeningsvatbaarheid leiden, omdat het gebruik van cocaïne de eigen keuze van de man was.

Terugblik op gezinsdrama Soest