Eis: voorwaardelijke tbs babymishandeling

UTRECHT - Tegen een 23-jarige man uit Veenendaal is voorwaardelijke tbs gëist wegens poging tot doodslag op zijn baby. Ook eiste de officier twee jaar gevangenisstraf waarvan het grootste deel voorwaardelijk.
Op 9 januari vorig jaar, toen zijn vrouw in het ziekenhuis was, moet de licht verstandelijk gehandicapte vader even alleen voor hun zoontje zorgen. Hij was nog niet eerder alleen met de baby geweest. Volgens de verdachte viel zijn zoontje met zijn hoofd op de bank. Het kind liep daarbij hersenbeschadiging op. Ook kan het nog steeds sterven aan de gevolgen van de mishandeling.
Omdat het kindje uit huis is geplaatst liet de rechter de verdachte in augustus vrij. Hij heeft samen met de reclassering een voorwaardelijke tbs opgesteld. Eén van de voorwaarden is dat de Veenendaler op geen enkele manier de verantwoordelijkheid neemt voor een kind. Ook moet hij eerst een behandeling ondergaan in De Wier in Rhenen. Daarna zou hij zelfstandig kunnen wonen in Ede. Ook moet hij alles over zijn relatie
bespreken met zijn begeleiders.
De begeleidster vertelde dat de verdachte de hulpverlening zeer bereidwillig aanvaardt. De officier van justitie voelde zich door de voortvarende hulpverlening voor het blok gezet. De verdachte heeft pas 165 dagen in de cel gezeten en dat is veel te weinig in verhouding tot het letsel dat het kindje heeft opgelopen, vond hij. Maar de officier wilde de hulpverlening niet in de war sturen en besloot zijn eis zo in te delen dat de Veenendaler niet terug hoeft naar de cel.
De rechtbank doet op 19 januari uitspraak.