Zwager Van der V. wil niet op website pedojager

UTRECHT - Chris Hölsken moet de gegevens van de zwager van pedoseksueel Sytze van der V. verwijderen van zijn site. Dat eiste advocaat A. van Knippenbergh woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Utrecht.
Pedojager Hölsken uit Woudenberg heeft op zijn website www.stopkinderpornonu.org de foto, het adres, telefoonnummer en e-mailadres van de 61-jarige man uit Hoorn gepubliceerd.

POSTADRES

Hölsken zette de gegevens op internet, omdat het adres van de eenmanszaak van de Hoornaar als postadres diende voor de stichting JEP. Deze stichting, waarbij Van der V. als bestuurder staat ingeschreven, organiseerde in het verleden jeugdactiviteiten.
Van der V. werd landelijk bekend, nadat de burgemeester van Eindhoven hem de toegang tot de stad had ontzegd. Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug wilde hem niet binnen de gemeentegrenzen hebben. De bestuursrechter veegde beide gebiedsverboden van tafel.

PEDOJAGER

Volgens Hölsken, door Van Knippenbergh aangeduid als 'pedojager', was publicatie van de gegevens in het algemeen belang. Zijn raadsman G. de Gelder stelde dat het ging om een persoonlijk weblog van zijn cliënt, waarop nadrukkelijk was vermeld dat de Hoornaar niet wordt beschuldigd van pedofilie. Bovendien waren de gegevens afkomstig van openbare bronnen als de site van de Kamer van Koophandel, aldus De Gelder.
Maar volgens Van Knippenbergh is de publicatie in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De schade zou des te groter zijn, omdat het volgens hem gaat om een site voor 'naming en shaming' van pedofielen, met name Sytze van der V. De stichting JEP zou al jaren niet meer actief zijn.

SCHADEVERGOEDING

Van Knippenbergh eiste namens de Hoornaar een voorschot van 15.000 euro voor geleden schade, onder meer voor het bedrijf van zijn cliënt. Ook zouden de Hoornaar en zijn gezin emotionele schade hebben geleden door de plannen van een volgens Van Knippenbergh 'rechtsradicale' groepering om voor zijn huis te demonstreren. De burgemeester van Hoorn verbood die demonstratie.
De rechter doet uitspraak op 20 januari.

Zwager Van der V. wil niet op website pedojager