Geiten op kinderboerderijen niet geruimd

REGIO - Geiten op kinderboerderijen blijven voor ruiming gespaard. Dat schreven minister Gerda Verburg van Landbouw en minister Ab Klink van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer.
Ze volgen daarmee de adviezen van deskundigen. Direct contact met geiten of schapen brengt volgens de deskundigen geen extra risico met zich mee. Er zijn 'geen epidemiologische aanwijzingen' dat kinderboerderijen en kleine bedrijven een hoog risico vormen voor de gezondheid.
De bewindslieden vragen van deze bedrijven wel extra aandacht voor de al bestaande hygiënemaatregelen. Ook worden de bedrijven meegenomen in het vaccinatieprogramma 2010.
Lammeren kan verder het beste ergens waar er geen publiek bij kan. De bacterie die q-koorts veroorzaakt, komt immers vooral vrij bij het ter wereld brengen van lammetjes.
In de provincie Utrecht zijn bij twee veehouderijen geiten besmet met de ziekte. Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen en burgemeester Joost van Oostrum (Rhenen) staken woensdag de familie Van Engelenhoven een hart onder de riem tijdens een bezoek aan de boerderij in Achterberg. Het andere besmette bedrijf, van de familie Van Bentum, ligt in Bunnik en krijgt deze week bezoek van gedeputeerde Krol en burgemeester Ostendorp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.