Berekoud weekend voor de deur

UTRECHT - Op alle fronten bereidt Nederland zich voor op zeer koud weekeinde met vooral op zaterdag extreme omstandigheden. Volgens het KNMI in De Bilt vriest het overdag niet eens zo hard, maar voelt het door een krachtige noordoosten wind aan als -10 tot -15.
Bovendien gaat het sneeuwen. In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag valt in Limburg de eerste sneeuw, waarna het sneeuwgebied zich langzaam verder over het land uitbreidt. Zaterdagmiddag sneeuwt het in een groot deel van het land.

DIENSTREGELING NS AANGEPAST

De Nederlandse Spoorwegen hebben de dienstregeling van zaterdag en zondag al aangepast. Op de belangrijke trajecten zullen twee intercity's en twee stoptreinen per uur gaan rijden. De NS raadt reizigers aan de actuele stand van zaken goed in de gaten houden. Spoorbeheerder ProRail zet zaterdag en en zondag extra storingsploegen in om eventuele storingen snel op te lossen.

ZOUTLOKET

Strooizout en vooral het gebrek er aan beheerste de vrijdag. Rijkswaterstaat wist van diverse leveranciers nog zout te bemachtigen. Chemie- en verfconcern AkzoNobel meldde Rijkswaterstaat van 15.000 ton strooizout te voorzien, in fases te leveren tot komende woensdag. Verder krijgt de dienst zout van de Friese zoutwinner Frisia. Daartoe besloot minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Om vraag en aanbod van strooizout in goede banen te leiden heeft Rijkswaterstaat een zogeheten zoutloket geopend.
Voor lokale wegen kunnen volgens Rijkswaterstaat alternatieve strooimiddelen als pekel, zand en grit worden gebruikt. De organisatie garandeert dat tot en met de avondspits op maandag alle belangrijke wegen in Nederland bestrooid worden en dus goed begaanbaar zullen zijn. Mocht er in het weekeinde toch een tekort aan strooizout ontstaan, dan krijgen snelwegen en routes die belangrijk zijn voor het bestrijden van rampen voorrang bij het strooien. Dat meldde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) na overleg over het begaanbaar houden van de wegen. Rijkswaterstaat werkt met andere wegbeheerders aan een noodplan.
PREMIER: STOEP VEGEN
Minister-president Jan Peter Balkenende riep burgers op de stoep voor het huis sneeuwvrij te maken. "Het zou goed zijn als mensen hun stoep wat schoon weten te houden. Dat is van belang voor anderen en het heeft ook te maken met je verantwoordelijk weten voor de samenleving," aldus de premier. Niet over trottoirs, maar over de fietspaden luidde de Fietsersbond vrijdag de noodklok. Vooral in Den Haag zijn fietsers slecht uit op spekgladde fietsroutes.

SCHAATSTOERTOCHTEN

Voor wie een gevoelstemperatuur van -10 geen probleem is, kan zaterdag terecht bij drie schaatstoertochten. Het gaat om het Henschotermeer in Woudenberg, de Plassentocht Breukeleveen in Tienhoven en de Zwartemeer Kadoelentocht in het Overijsselse Vollenhove. Maandag wordt op de Loosdrechtse Plassen de eerste schaatsmarathon gereden. De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond KNSB waarschuwt overigens voor onbetrouwbaar natuurijs. Mijd open water en schaats op goedgekeurde ijsbanen, aldus de bond.

Maandag eerste schaatsmarathon in Loosdrecht
Weersverwachting voor zaterdag, Meteo consult

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.