Balkenende: geweld Culemborg intriest

CULEMBORG - Premier Jan Peter Balkenende heeft het geweld tussen Molukse en Marokkaanse bevolkingsgroepen in Culemborg vrijdag "in- en intriest" genoemd. Hij sprak van een "volstrekt onwenselijke en onverteerbare situatie."
Balkenende zei verder dat hij zich de afgelopen dagen steeds heeft laten informeren over de situatie in de wijk Terweijde. Hij sprak daarover onder anderen met burgemeester Roland van Schelven en commissaris van de Koningin Clemens Cornielje. "Het houdt ons allemaal bezig," aldus de premier. Ook in de ministerraad is er vrijdag kort over gesproken.
De premier ziet wel positieve ontwikkelingen in Culemborg. "Het is wel van grote betekenis dat mensen die daar wonen,zeggen: wij leggen ons niet neer bij de spiraal van angst en geweld en moeizame verhoudingen." De premier noemde het positief dat mensen in Terweijde hebben aangegeven meer te willen samenwerken en "elkaar in de ogen willen kijken."
In antwoord op vragen van de PVV antwoordt het kabinet niet aan te kunnen geven wie er in Culemborg is begonnen met rellen. De betrokken bewindslieden schrijven dat risicojongeren in een kansarme wijk voor overlast zorgen en weinig nodig hebben om ruzie met elkaar te krijgen.
Een team van 25 rechercheurs zit achter de geweldplegers aan en heeft sinds 1 januari zestien aanhoudingen verricht. Zeven arrestanten hadden geweld gebruikt, negen hielden zich niet aan de noodverordening die in de probleemwijk van kracht is. In de wijk geldt nog steeds een samenscholingsverbod voor vier of meer personen.
De politie blijft zeker nog tot en met het weekeinde volop paraat in de Culemborgse wijk Terweijde. Ook de mobiele eenheid blijft aanwezig in de wijk, meldde de politie vrijdag. "Na het weekeinde bekijken wij of we inzet gaan verminderen," zegt een woordvoerster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.