Folderverspreiders bsn-tattoo niet vervolgd

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag ziet af van vervolging van de verspreiders van een huis-aan-huisfolder die mensen adviseert het burgerservicenummer (BSN) op de linkerarm te laten tatoeëren.
Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) deed eerder aangifte tegen hen. De folder is afkomstig van een organisatie die zich Het Nieuwe Rijk noemt en een logo gebruikt dat lijkt op het officiële logo van het
Rijk. De folder roept associaties op met de Holocaust, zo zei ze eerder.
Rijk. De folder roept associaties op met de Holocaust, zo zei ze eerder.
Volgens het OM is er geen sprake van strafbare feiten. Er wordt niets beledigends gezegd over Joden in het algemeen en er worden geen conclusies getrokken ten aanzien van Joden, aldus een zegsvrouw van het OM. Ook wordt er niet aangezet tot haat of geweld of discriminatie wegens ras of godsdienst. Een woordvoerster van het OM bevestigde maandag berichtgeving van die strekking in NRC Handelsblad.
Ook is, volgens het OM, de huisstijl van het Rijk niet gekopieerd. Het OM noemt de folder wel ,,smakeloos''. Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed dat eerder ook. In een reactie liet een woordvoerder maandag weten
erbij te blijven dat het een smakeloze folder was, maar er verder geen stappen meer tegen te ondernemen.
erbij te blijven dat het een smakeloze folder was, maar er verder geen stappen meer tegen te ondernemen.
De folder viel in november vorig jaar bij een onbekend aantal mensen op de mat. Er staat in te lezen dat mensen op vertoon van hun reisdocumenten de tatoeage gratis kunnen laten aanbrengen. De lezer werd doorverwezen naar de gemeente voor meer informatie. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontving meerdere klachten over de folder.