Kinderen dominee onder toezicht Jeugdzorg

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft drie kinderen van de Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding onder toezicht van Bureau Jeugdzorg geplaatst. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die de Raad voor de Kinderbescherming in november aanspande.

PEDAGOGISCHE TIK

De dominee van de ACC-Jouwkerk predikt de pedagogisch tik als opvoedingsmethode en sloeg zijn eigen kinderen met een pollepelachtige stok of een ander voorwerp. De advocaat van Goldschmeding heeft inmiddels aan Netwerk laten weten in hoger beroep te gaan.

GELOOFSOVERTUIGING

De ouders hebben aan de rechtbank verklaard hun kinderen in het verleden inderdaad te hebben geslagen, wanneer ze niet wilden luisteren. Ze deden dat naar eigen zeggen uit geloofsovertuiging en uit liefde voor hun kinderen.
De rechtbank heeft de opvoedmethode van Goldschmeding beoordeeld en stelt nu dat er sprake is van een 'ernstige ontwikkelingsbedreiging' voor de kinderen van Goldschmeding. Gedragskenmerken bij kinderen die slachtoffer zijn van fysieke kindermishandeling kunnen zich onder meer uiten in vijandig, agressief en dominant gedrag. Dit gedrag is ook vastgesteld bij de kinderen.

ANDERE ZAAK

De ACC-Jouwkerk van Goldschmeding kreeg dinsdag nog een rechtszaak aan zijn broek. De satirisch-christelijke website Goedgelovig liet dinsdag weten aangifte van bedreiging en diefstal tegen de kerk te doen.
Twee verslaggevers van de site zijn naar eigen zeggen bedreigd en geïntimideerd door medewerkers van de kerk toen ze de Gouden Bikini 2009 aan de 'mepdominee' wilden uitreiken. Dat is een satirische prijs voor meest wereldvreemde kerk of christelijke organisatie.
Medewerkers van de ACC-Jouwkerk stelden het bezoek van Goedgelovig echter niet op prijs en namen de videotape van de twee verslaggevers in beslag. De kerk heeft ontkend dat ze de twee verslaggevers hebben bedreigd. Wel gaf een woordvoerster toe de tape in bezit te hebben. De prijs zelf werd vernield, aldus de verslaggevers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.