Universiteit onderzoekt verminkte bruinvissen

UTRECHT - Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn op zoek naar de doodsoorzaak van bruinvissen die vorige week op Texel zijn aangespoeld. Zij doen dat in opdracht van het ministerie van LNV.
De dieren waren in stukken gesneden. In maart vorig jaar spoelden op het waddeneiland ook al verminkte bruinvissen aan. De conclusie was toen dat de dieren in visnetten waren blijven hangen en daardoor waren verdronken.
ZINKEN
Volgens walvisdeskundigen zijn de dieren niet in de schroeven van schepen gekomen. Zij zeggen dat de bruinvissen eerst verdronken zijn en vervolgens in stukken gesneden. Stoffelijke overschotten blijven normaal gesproken drijven. Wanneer ze echter in stukken worden gehakt, hoopt zich geen gas op. Daardoor zinken de stukken lichaam toch.
SLACHTING VOORKOMEN
Van het Utrechtse onderzoek zijn nog geen resultaten bekend. Natuurbeschermingscentrum Ecomare wil de uitkomsten zo snel mogelijk weten. Daarnaast wil het centrum dat de overheid internationaal actie onderneemt om een grote slachting onder bruinvissen te voorkomen.
Ecomare en walvisdeskundigen hebben de overheid begin vorig jaar tevergeefs opgeroepen zogeheten pingers verplicht te stellen voor vissers. Pingers houden de walvisachtigen met een irritant geluid op afstand. Ook moeten er meer controles komen op de visserij, aldus Ecomare.