Paarlberg wil miljoenen terug via rechter

MAARSSEN - De FIOD heeft in Maarssen en Woerdense Verlaat een inval gedaan bij vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg. Justitie wil Paarlberg kaalplukken voor zijn banden met de onderwereld. Paarlberg eist morgen in een kort geding zijn spullen terug.
In Maarssen werd Ridderhofstad Bolenstein doorzocht op waardevolle kunst en andere bezittingen. Ook uit de woonboerderij van Paarlberg in Woerdense Verlaat en andere onderkomens in binnen- en buitenland werden kostbaarheden in beslag genomen. Volgens het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM is er tijdens de doorzoekingen voor miljoenen euro's beslag gelegd op zijn onroerend goed, voertuigen en kunst.

WIJNCOLLECTIE EN SCHILDERIJEN

Verder zijn ook een wijncollectie van de zakenman en diverse kunstvoorwerpen en schilderijen van onder meer Renoir, Van Dongen en Picasso afgepakt. De totale waarde van de in beslag genomen goederen is volgens het OM op dit moment nog niet exact aan te geven.
Justitie wil met dit soort beslagen crimineel behaalde winsten terugvorderen. Ook moeten ze voorkomen dat verdachten dat vermogen buiten het bereik van justitie wegsluizen.

"VOLLEDIG GESTRIPT"

De advocate van Paarlberg, Bénédicte Ficq, bevestigt de invallen. Ze stelt dat haar cliënt volkomen ,,gestript'' is. Er zijn namelijk beslagleggingen gedaan in zijn woningen in Nederland, Sint Maarten, Frankrijk en Portugal. "Ook is zijn kantoor in Maarssen volledig ontmanteld," zegt de raadsvrouw.
Justitie is tot de actie overgegaan, omdat het gerechtshof in Amsterdam in de afpersingszaak tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder heeft geoordeeld dat Paarlberg hem heeft geholpen met het witwassen van 17 miljoen euro. "Volkomen bizar," constateert Ficq. "Want mijn cliënt heeft zich nog niet eens voor de rechter kunnen verdedigen." Dat proces heeft overigens later wel plaats.

WILLEM ENDSTRA

Het OM vermoedt dat het omstreden geld is afgeperst van de later geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ficq: "Paarlberg is hiervoor nog niet eens veroordeeld. Hij wordt ten onrechte meegezogen in het Holleederproces."
Paarlberg en Holleeder kenden elkaar volgens haar niet eens. De betrokkenheid van Paarlberg bij geld van Endstra was heel anders, beweert Ficq. "Het ging om een schuld van Endstra aan Paarlberg en dat kunnen we bewijzen."

KORT GEDING

Ze vindt de invallen en inbeslagnames daarom buiten alle proporties. Ficq heeft dan ook een kort geding aanspannen met de eis dat Paarlberg in ieder geval weer de beschikking over zijn spullen krijgt. Deze zaak wordt donderdag in de rechtbank in Utrecht behandeld.
Het OM heeft nu overigens ook beslag gelegd op een vordering van Willem Holleeder op Paarlberg.