Universiteit Utrecht onderzoekt aardbeving

UTRECHT - De Universiteit Utrecht speelt een voorname rol in het onderzoek naar de verwoestende aardbeving op Haïti.
De breuk bij Port-au-Prince waarop de aardbeving plaatsvond, staat onder geologen bekend als gevaarlijk, meldt de universiteit. Al in 2008 werd met GPS-metingen vastgesteld dat de Enriquillo-breuk op scherp stond om een beving met een momentmagnitude van 7,2 te veroorzaken. Een nieuw model van geofysici van de Universiteit Utrecht laat zien wat de oorzaak is van de spanningen op deze breuk. De resultaten zijn aangeboden aan het Journal of Geophysical Research.
Haïti ligt langs de noordrand van de Caribische plaat. Deze kleine tektonische plaat wordt gemangeld tussen zijn grote buren, de Noord- en de Zuid-Amerikaanse plaat. In het onderzoek van de Universiteit Utrecht werden alle krachten die op de Caribische plaat werken geschat door voorspellingen van mechanische modellen te vergelijken met metingen van spanningsrichtingen. Subductiezones (plaatgrens waar een plaat de aarde inzinkt) leveren de belangrijkste aandrijvende krachten, en wrijving op plaatgrenzen en breuken de belangrijkste weerstandskrachten.
De resultaten van dit onderzoek kunnen helaas geen toekomstige aardbevingen voorspellen. GPS-metingen zijn daarvoor geschikter. Het onderzoek zorgt wel voor een beter begrip van dit soort aardbevingen.
Mogelijk zijn er bij de aardbeving meer dan 100.000 doden gevallen. Buitenlandse Zaken heeft met 18 van de 38 Nederlanders op Haïti nog geen contact kunnen leggen. Of er toeristen uit de provincie Utrecht op Haïti zitten, is niet bekend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.