Toren Belle van Zuylen van de baan

UTRECHT - De bouw van de omstreden Belle van Zuylen toren in Leidsche Rijn is van de baan. Door de economische crisis zien de plannenmakers geen heil meer in de woon- en werktoren.
Het gebouw zou met 262 meter de hoogste van Nederland worden. "Ik was groot voorstander, maar de economische crisis heeft roet in het eten gegooid," aldus wethouder Harrie Bosch. Het ontwerp bepaalde dat de toren in één keer gebouwd zou moeten worden. Dat is volgens de gemeente in de huidige economische situatie niet haalbaar. "Het zou ons te veel tijd en mankracht kosten om dit project in goede banen te leiden," stelt Bosch.
Voor directeur Peter Ruigrok van Burgfonds is het vooral een "emotionele strop." "Ons plan was de afgelopen tijd aangepast en crisisbestendig gemaakt. Maar er zijn twee partijen nodig om deze droom waar te maken en dat is niet meer zo."
Ruigrok gooit zijn ontwerp nog niet in de prullenbak. "Als zich vandaag een andere gemeente meldt met interesse voor de Belle van Zuylen, dan houd ik mij aanbevolen."
De bouw van de toren kon in de Utrechtse gemeenteraad rekenen op instemming van een meerderheid van de raadsleden. Onder meer ChristenUnie, PvdA, VVD, CDA en D66 hebben met teleurstelling gereageerd. Begrijpelijk, maar jammer, is de teneur.
Gedeputeerde Krol van de provincie Utrecht vindt het een verstandige keuze van de stad. Hij was al niet gelukkig met de plannen, die volgens hem grote impact op het landschap zouden hebben gehad. Bovendien ontbrak brede inspraak van de omliggende gemeenten en was de keuze van de locatie niet logisch. De provincie werkt op dit moment aan een hoogbouwnotitie die meer duidelijkheid moet geven over het belang van dit soort bouwwerken voor de regio.
Een woordvoerder van milieuminister Jacqueline Cramer reageerde ronduit verheugd op het afblazen van de Belle-toren. "Er zou een streep gezet worden door de openheid van het Groene Hart. Onze blijdschap is groot dat het niet doorgaat." Eerder al zei Cramer dat het de verkeerde toren op de verkeerde plek zou zijn.

Toren Belle van Zuylen van de baan
Toren Belle van Zuylen van de baan