KLPD genoemd in Amerikaanse smeergeldzaak

DRIEBERGEN - Het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen speelt een rol in een grote smeergeldaffaire in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de aanklacht in die zaak.
Een Nederlandse politiemedewerker zou geld hebben gekregen van een pepperspray-fabrikant. In ruil daarvoor zou de man er voor hebben gezorgd dat het KLPD ook zaken ging doen met die fabrikant.
Volgens de Amerikaanse justitie heeft een medewerker van de politie Rotterdam in 2002 tegen betaling vertrouwelijke informatie over pepperspray-aanbesteding aan de fabrikant van de spray doorgespeeld.
Een woordvoerder van het KLPD heeft zondag laten weten dat het Amerikaanse onderzoek vooralsnog niet bekend is bij het korps. Ook is hem niet bekend of naar de toenmalige medewerker van de politie Rotterdam, die volgens de VS voor het KLPD werkzaamheden op gebied van inkoop zou hebben verricht, een onderzoek loopt.
Justitie in de VS heeft de afgelopen dagen zestien dagvaardingen uitgedaan, onder meer tegen een voormalig vice-president van een bedrijf in Jacksonville, Florida, dat uitrusting voor politie en leger levert. Deze man zou een grote rol in de affaire hebben en wordt er verder van verdacht door middel van corrupte praktijken orders van de Verenigde Naties te hebben binnengehaald.
De Nederlandse politiemedewerker is voor zover bekend niet een van de verdachten in het onderzoek, waarvoor undercoveragenten van de FBI zijn ingezet.
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie stelt dat de Nederlandse politieman niet alleen cruciale informatie doorspeelde, maar er ook bij het KLPD op aandrong in de aanbesteding het type spray te vermelden, dat het bedrijf uit Jacksonville fabriceerde.
Hoeveel geld de politiemedewerker heeft ontvangen, is niet helemaal duidelijk. In de aanklacht tegen de ex-topman van het bedrijf staat dat aan een tussenpersoon 15.000 dollar is gegeven met de bedoeling dat helemaal of voor een deel door te sluizen naar de politieman.
Het bedrijf in Florida kreeg in 2002 van het KLPD de opdracht de pepperspray te leveren, een order ter waarde van ongeveer 2,4 miljoen dollar, aldus het OM in de VS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.