TNT schrapt duizenden banen

AMSTERDAM - Het verdwijnen van duizenden banen bij Postbedrijf TNT lijkt een feit. TNT en de vakbonden hebben een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan.
Daarin is afgesproken dat de lonen tot zo'n 2 procent omhoog gaan en dat de geplande reorganisatie doorgaat. TNT wil 11.000 banen schrappen. Hoeveel medewerkers weg moeten bij het grote sorteercentrum in Nieuwegein is nog niet duidelijk.
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor TNT-personeel sleepten zich al jaren voort. In maart vorig jaar kwamen de bonden en TNT tot een principeakkoord waarin in ruil voor een inkomensdaling een garantie tegen gedwongen ontslagen werd opgenomen. Dat voorstel werd een maand later echter door de vakbondsleden afgewezen.
De nu afgesproken cao geldt van 1 april 2009 tot 1 januari 2012 en voorziet in een loonstijging van 0,7 procent voor al het Nederlandse personeel van TNT per 1 januari dit jaar. Medewerkers van TNT Post krijgen er vervolgens in januari volgend jaar 1 procent bij en in oktober 0,2 procent. Voor andere onderdelen van TNT moet nog een nieuwe cao worden afgesproken.
TNT kon nog niet aangeven hoeveel arbeidsplaatsen er bij de reorganisatie zullen vervallen. Bij TNT Post werken nu ongeveer 23.000 mensen, van wie 15.000 als postbode.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.