Kosten horecabedrijf verschilt per gemeente

WOERDEN - De kosten van een vergunning voor horecaondernemers verschilt per gemeente enorm. Dat blijkt uit een onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland in Woerden.
Ook is er een groot verschil per gemeente hoeveel vergunningen een horecabedrijf nodig heeft. Uit de vrijdag gepresenteerde studie blijken Zaanstad, Eindhoven en Waterland het duurst. Voor een totaalpakket aan vergunningen moet respectievelijk 2.170 euro, 1.976 euro en 1.841 euro worden betaald. De goedkoopste gemeente is Het Bildt in Friesland, waar voor dezelfde vergunningen 28 euro is verschuldigd.
In Midden-Nederland is Woerden is met 1.243 euro het duurst, met een achtste plaats op de landelijke lijst.Bunschoten rekent het laagste bedrag in de regio,44 euro. Bunschoten is daarmee op drie na de goedkoopste gemeente van het land.
Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken is verbaasd over de verschillen. "Dit gat is wel erg groot. Hier lijkt nog wel wat te besparen," zei hij. Heemskerk zet zich in voor het verminderen van regeldruk voor bedrijven. Volgens hem moeten de tarieven die gemeenten hanteren kostendekkend zijn, maar moeten ze er niet aan willen verdienen.