Amersfoortse voorvechter Papoea's overleden

AMERSFOORT - In zijn woonplaats Amersfoort is zondag Viktor Kaisiëpo op 61-jarige leeftijd overleden. Hij was een internationaal bekend strijder voor het recht op zelfbeschikking van de bevolking van West-Papoea, het land waar hij was geboren.
Kaisiëpo was al enige tijd ernstig ziek. Dat heeft zijn vrouw zondag gezegd.
Kaisiëpo fungeerde als buitenlandvertegenwoordiger van de inheemse raad van Papoea's Dewan Adat Papoea en als de Europese vertegenwoordiger van het presidium van de Papoea-raad. Beide organisaties beogen op vreedzame manier onafhankelijkheid voor West-Papoea van Indonesië.
Kaisiëpo werd geboren in het dorpje Korido in Nederlands Nieuw-Guinea. Hij was de zoon van de invloedrijke Papoea Marcus Kaisiepo, die na de overdracht van het land aan de Indonesiërs naar Nederland uitweek en zich van hieruit beijverde voor de vrijheid van zijn land.

PROVINCIE

Het eiland Nieuw-Guinea is opgesplitst in twee delen. Papoea-Nieuw-Guinea ligt in het oosten. Het westelijke deel, West-Papoea, is een Indonesische provincie.
In 2002 kwam er een autonomiewet voor West-Papoea na een groot Papoea-congres waaraan ook Viktor Kaisiëpo deelnam.
De centrale regering in Jakarta heeft delen van de wet nog niet uitgevoerd en de Papoea's worden nog onderdrukt en achtergesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.