Bezetters universiteitsgebouw gaan door

UTRECHT - De bezetting van de Universiteit Utrecht gaat door. De boze studenten zijn niet van plan te vertrekken. Sinds maandagochtend vroeg houden ze het bestuursgebouw van de universiteit bezet.
Maandagmiddag hebben ze gesproken met het universiteitsbestuur, maar dat heeft volgens de studenten niets opgeleverd. Ze willen onder meer een toezegging dat het universiteitsblad niet verdwijnt, maar de universiteit wil hier niet over onderhandelen. Daarom blijven de studenten voorlopig zitten, zelfs wanneer dat zou betekenen dat ze met geweld moeten worden verwijderd.
De universiteit laat weten dat een officiële verklaring nog volgt. "We hopen vanavond nogmaals te kunnen onderhandelen, maar maken ons op voor een lange nacht," stellen de bezetters.

INSPRAAK

De studenten willen met de bezetting de problemen in het hoger onderwijs onder de aandacht brengen. Zo vinden de bezetters dat ze te weinig inspraak hebben en maken ze bezwaar tegen de dreigende afschaffing van de basisbeurs. Ook willen ze dat studentenkrant U-Blad in papieren vorm blijft voortbestaan.
De ingang van het gebouw is gebarricadeerd met behulp van steigerpijpen. Op de de pui van het gebouw hangen spandoeken met teksten als 'Red het U-blad', 'Meer inspraak' en 'Red de basisbeurs'.

VAKBONDEN

Studentenvakbonden USF Studentenbelangen en LSVb hebben zich achter de actie geschaard. De bezetting staat overigens niet op zichzelf. In Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen namen actievoerders collegezalen over. De studenten in Amsterdam hebben hun actie inmiddels gestaakt. Een woordvoerder daar sprak van een succesvolle actie. "Er zijn veel mensen geweest en we hebben volop discussie gevoerd." Ook in Nijmegen is de bezetting aan het eind van de dag afgebroken.
Minister Plasterk zegt in een reactie dat hij het een goede zaak vindt dat studenten aandacht vragen voor de situatie in het hoger onderwijs.

RTV Utrecht bij begin bezetting universiteitsgebouw
Studenten bezetten universiteitsgebouw
Bestuur universiteit wil praten, maar niet onderhandelen
Bezetters universiteitsgebouw gaan door
Studenten bezetten universiteitsgebouw

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.