Van den Ende: "Mijn musicals zijn niet vies"

AMSTERDAM - Joop van den Ende voelt zich diep beledigd door de SP, die vindt dat de AVRO zich voor een karretje heeft laten spannen in de zoektocht naar een nieuwe Mary Poppins.
De musicalproducent uit Baarn spuwde maandag in Amsterdam zijn gal tijdens de presentatie van het meerjarenplan 2010-2013 van zijn bedrijf. De AVRO zond op televisie een talentjacht uit waarin kandidaten als hoofdprijs de titelrol in Van den Endes nieuwe musical Mary Poppins konden winnen. Sophie Veldhuizen, eveneens uit Baarn, eindigde bij de laatste drie en wordt de vaste invaller voor winnares Noortje Herlaar.
Van den Ende: "De SP vindt dat een zoektocht naar Mary Poppins thuishoort bij de commerciële omroep, maar wij kiezen bewust voor de publieke omroep. De doelstelling van de publieke omroep is om kunst en cultuur te verspreiden onder een zo breed mogelijk publiek. Ik kan zeggen dat muziektheater kunst is. Musical heeft de plaats ingenomen van operette. We brengen geen lullig verhaal met wat liedjes in onze voorstellingen. We hebben het hier over hoogstaande producties als Anatevka en Miss Saigon: wereldrepertoire. De publieke omroep moet ervoor staan om kunst met een kleine en met een grote K te tonen."
Van den Ende vervolgde: "De SP doet alsof musicals van mij vies en commercieel zijn. Natuurlijk moeten we als bedrijf geld verdienen. Al was het alleen maar om de 11 miljoen investeringskosten voor Mary Poppins terug te verdienen. Het Circustheater is in de afgelopen veertien jaar uitgegroeid tot het meest succesvolle theater van Nederland. Dat de AVRO een hoofdrol in dit theater als prijs mag weggeven is juist een voorrecht en helemaal niet vies."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.