Leerlingen basisschool zwoegen op citotoets

UTRECHT - Op basisscholen in de regio gaat de citotoets vandaag weer van start. Leerlingen van groep 8 vullen drie dagen lang meerkeuzevragen over rekenen en taal in. Op die manier wordt hun schoolniveau vastgesteld.
De citotoets is niet verplicht. Scholen bepalen zelf of ze hun leerlingen er aan mee laten doen. Wel zijn scholen verplicht om een eindtoets te organiseren. Verslaggever Talitha Boogaard was vanmorgen op de Willibrordusschool in Breukelen. Beluister haar reportages hieronder.
Cito begon in 1966 in Amsterdam als de Amsterdamse Schooltoets. Professor Adriaan de Groot is de grondlegger. Het Centraal Instituut Toetsontwikkeling (Cito) nam de Amsterdamse Schooltoets in 1970 over.
Inmiddels laat 85 procent van alle instellingen in het primair onderwijs kinderen deze eindtoets doen. Het gaat dit jaar om ruim 154.000 jongens en meisjes op 6.300 scholen.
Het doel van het Cito is om onafhankelijke informatie te geven over de keuze van een brugklas die het beste bij de leerling past. De toets meet wat een kind in acht jaar basisonderwijs heeft geleerd. Ook geeft het inzicht over het leertempo, concentratie, motivatie en het doorzettingsvermogen.
De toets geeft een onafhankelijk advies naast dat van de basisschool en de wens van ouders en leerling. De score geeft een richting aan, maar kan ook een vertekend beeld geven. Een leerling kan een slechte dag hebben gehad. Bovendien kan het kind net een vraag te veel fout hebben, waardoor hij of zij volgens de uitslag niet naar het onderwijsniveau van de eigen keuze zou kunnen gaan.
Steeds meer middelbare scholen hanteren tegen de regels in strenge criteria. Zij eisen een minimale score.

Leerlingen basisschool zwoegen op citotoets -1
Leerlingen basisschool zwoegen op citotoets -2
Leerlingen basisschool zwoegen op citotoets

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.