Q-koorts test mogelijk onbetrouwbaar

BILTHOVEN - Een geitenboer uit Limburg heeft er mogelijk voor gezorgd dat de ruimingen van boerderijen met Q-koorts voorlopig gestaakt worden.
Boer Stef Smits eiste dat de Voedsel- en Warenautoriteit niet één maar vijf monsters op zijn boerderij nam om te kijken of die besmet was. Eén van de monsters werd zoals altijd naar het Centraal Veterinair Instituut gestuurd. Die concludeerde dat er een besmetting was.
Van de andere monsters werden er drie verstuurd: naar het RIVM in Bilthoven, de Gezondheidsdienst voor Dieren en een instituut in Frankrijk. Zowel de Gezondheidsdienst als de Franse onderzoekers vonden geen besmetting.
Volgens de boer toont deze uitslag de onbetrouwbaarheid van de tests aan. Het College van Beroep gaf hem gelijk en oordeelde dat de ruiming van vrijdag niet door kon gaan. Boerenorganisatie LTO eist een onmiddellijke stopzetting van de ruimingen in heel Nederland.
Maandag komt de zaak weer voor het College van Beroep. Die moet dan oordelen of de ruiming die dag nog doorgaat. Volgens het ministerie zouden in de extra monsters namelijk wel degelijk Q-koorts bacteriën zijn aangetroffen.
In deze regio zijn er Q-koorts besmettingen geweest bij boeren in Bunnik, Achterberg en Groenekan.