Circa 150 Utrechtse vuilnismannen staakten

UTRECHT - Ongeveer 150 vuilnismannen in Utrecht hebben dinsdag het werk neergelegd. Ze staken omdat ze een loonsverhoging van 3 procent willen.
Het vuil dat dinsdag blijft liggen, wordt woensdag, donderdag en vrijdag opgehaald, meldt de gemeente.
De medewerkers van de Utrechtse stadsreiniging begonnen hun actie bij het stadhuis van Utrecht. De vuilnismannen willen een betere CAO. "Wij willen centen zien", riepen zij luid, toen zij het stadhuis binnenliepen.
De vuilnismannen overhandigden een petitie aan wethouder Piet van der Sluijs (personeel, Christen Unie). "Deze mannen zijn voor dag en dauw op. Ze zorgen dat de stad schoon is. Ze verdienen een fatsoenlijke
loonsverhoging", zei voorzitter Edith Snoey van vakbond Abvakabo FNV. De actievoerders hoonden de reactie van Van der Sluijs weg.

WASMACHINE

"We staan met onze rug tegen de muur", zei vuilnisman Jan van Batenburg, die ruim veertig jaar voor de gemeente Utrecht werkt. "Ik kan de eindjes maar net aan elkaar knopen.
Van Batenburg verdient iets minder dan 1500 euro netto per maand. "Gaat de wasmachine kapot, dan kan ik geen nieuwe kopen."
Volgens Van der Sluijs zit meer geld er niet in. Volgens hem maakt de gemeente zich in de eerste plaats hard voor behoud van werkgelegenheid. "En werkgelegenheid én extra geld, dat is iets van de voltooid verleden
tijd."
De staking van de vuilnisophalers duurde de hele dag. Daardoor konden 40.000 Utrechtse huishoudens dinsdag hun vuilnis niet kwijt.
Bekijk de reportage van Bart van den Berg.

Vuilnismannen staakten de hele dag in Utrecht